Personalia

Bildet mitt
Bevegelsesentusiast, samfunnsviter og idrettssosiolog.

torsdag 4. august 2011

Hodne Extreme Mini Triathlon (bilder kommer)

Sommerens og årets store mål har for meg hele tiden vært Norseman, faktisk siden september i fjor. Men, rett bak Norseman har det lurt en verdig lillebror, et arrangement som allerede i fjor sjarmerte de 2 deltakende, da i en alternativ utgave. I år hadde arrangørene i forkant gått inn i tankesmien og kommet ut med en mer tradisjonell triathlonkonkurranse– og arrangementet ble offisielt døpt; Hodne Extreme Mini Triathlon. Arrangøren reklamerte for en løype som inneholdt kompatible og konkurransedyktige traseer og elementer ift Norseman, men i en betydelig kortere versjon. HEMT skulle på ingen måte stå tilbake for Norseman i sin kortversjon, derav navnet Hodne Extreme Mini triathlon. Tøffe ord fra en ung og fersk arrangør, og derfor har jeg gledet meg fra den dagen HEMT ble annonsert via www.teddyfururestar.blogspot.com.
På forhånd var det spekulert mye i hvem som kom til å stå på startstreken. Opptil flere navn ble nevnt som potensielle deltakere, blant annet svømmeguruen og finsktalende Morten, og både diverse søstre og brødre til andre forhåndspåmeldte meldte sin ankomst denne dagen. Det skulle vise seg å ikke bli den radikale økningen i deltakelsen i år likevel. Jo nærmere man kom konkurransen, ble det det stadig tynnet ut i rekkene. Igjen stod de tre musketere; Olav Abusland, Elisabeth Skjæveland og undertegnede. Olav, i tillegg til å være deltaker, stod også bak selve arrangementet, som en nyttig støttespiller for den tekniske arrangementskomiteen, anført av Terje Abusland og hans uvurderlige kompanjong Kirsten Abusland. I tillegg ble Heidi Elisabeth Berge benyttet som dagens fotograf – alle bilder er tatt av damen med argusblikket.
Etter en befaring av løypa tidligere på dagen, selvsagt transport i arrangørens rennbil – gårdens 6-hjuling, var konklusjonen den; det var en i aller høyeste grad verdig løype. Det formelig luktet svette og høy puls av traseene! Både sykkel og løpeetappene var knallharde, spesielt løpingen med avslutning på den stadig mer beryktede Generalen, oste av respekt og aktelse. Svømmingen var i kjent leide, idylliske Dynekilen utgjorde starttrase og den visste vi fra i fjor var en glimrende arena for open water swimming.
De fleste regnet nok med at kommende Norseman deltaker skulle dra dette greit i land. Noe annet ville på alle måter vært både pinlig og foruroligende for den ambisiøse triatleten. Men, med tanke på løypas harde profil – ville vinneren klare å komme under 2 timer i vinnertid? Dagens eneste kvinnelige deltaker, Elisabeth, aka Lisi, var forhindret fra å delta i fjor, til hennes store skuffelse. Hun var derfor ultratent for å gjør en god prestasjon i årets historiske utgave av HEMT, dette på tross av omtrent fullstendig mangel på svømmetrening i forkant. Akkurat det samme gjaldt ikke Olav, svømmegrunnlaget var det ingenting å si på. Men treningsgrunnlaget i de to lengste og viktigste disiplinene, sykling og løping var heller skrantende. I disse to hadde nok Olav utøvd sin helt spesielle treningsperiodisering; en uke på – 4måneder av. Det var derfor knyttet stor spenning til den differansen som Olav ville få på Lisi etter svømmingen, hvor stor kunne denne bli? Den ville være helt avgjørende for om Olav kunne holde unna for Lisi på de to neste etappene. I et prerace hadde Olav knust Lisi med over 8minutter i svømmingen – ville historien gjenta seg? I så tilfelle ville nok Skjævelandsjenta få sitt såre strev med å hente inn ledelsen…
Starten skulle gå fra Abusland sin private flytebrygge, inn i Kilen til en nærliggende brygge og tilbake igjen. Lengden var omtrent 950m, og vannet holdt behagelige 18-19 grader. Starten gikk, i form av Terje A sin myndige røst, og posisjoneringen var i gang! Teddy F la seg i front til venstre, mens Olav plasserte seg på andreplass, men mer til høyre. Lisi dannet grupettoen, orientert midt mellom de to mannlige kumpanene. Ved vending hadde Teddy F en liten ledelse på Olav, mens Lisi ikke var langt bak! Kunne hun overraske alle med en solid svøm? Opp av vannet viste klokka snaue 19min for førstemann, Teddy F. 3min etter kom Olav og kun 3min etter det igjen kom Lisi! Hun hadde lurt alle, overvunnet sin trang til konesvømming, og virkelig tatt solide brysttak gjennom hele etappen.  I T1 kunne man se en somlete leader som brukte påfallende mange minutter i skiftesonen, er ikke han triatlet til vanlig? Olav ble rapportert lettere forvirret/stresset over å ikke se Lisi lengre bak i vannet, mens Lisi virket offensiv ut på syklingen.
Sykkeltraseen var som tatt ut av læreboka, hva gjelder løypeprofil, belastning og landlige attraksjoner underveis. Man skulle nesten trodd at syklingen gikk på en egen rundbaneløype designet for sykling. Jeg møtte ikke på en eneste bil så vidt jeg kan huskeJ Det var utallige høydemetre som skulle forseres, og løypa skilte mye pga sin vanskelighetsgrad. Ca 36km utgjorde sykkeletappen, og Teddy F kom inn i T2 etter … og ca. 30km i snittfart. Da bar det så ut på den 4.5km lange løpeetappen som i sin helhet gikk på eiendommen til Abusland i herlig løpelandskap med grus, bark og stier som underlag og skog og elv som ramme. Deltakerne visste hva som møtte dem, at det skulle bli en meget tøff avslutning, med over 100hm på under en km opp mot toppen av Generalen. Dette preget nok alle sitt løpsopplegg, hvor man nok sparte litt på kruttet til siste bit. Teddy F var ikke overraskende første som dukket løpende opp bakken, heseblesende og i dyp konsentrasjon. Etter noen intense og kraftutfoldende minutter kunne Teddy F heve armene over hodet og skrike av seiersglede! Vinnertiden ble 1.53.45, solid under 2timer mao. Det var en lettet vinner som var glad over å være ferdig med Generalen som virkelig tok ut de siste kreftene han hadde. I mål hadde arrangøren klar goodie bag til vinneren som bestod av Mozell og utsøkt bakverk – en herlig bevertning som stod i stil med den øvrige kvaliteten arrangøren stod for. Etter et bad i vannkraftverket for Teddy F sin del og noen minutter til, kom dagens andreplass og runner-up! Kanskje ikke overraskende var det Lisi som kom først av de 2 oppover bakken og hun hadde i tillegg krefter til en skikkelig sjarmørspurt over målstreken. 2.36 ble hennes sluttid – noe hun ikke viste den helt store entusiasmen for rett etter målgang. Olav kom kun 8min lengre bak, inn på 2.44 – kjempebra av begge to!
Etter at alle deltakere med støtteapparat som involverte rennleder Terje og fotograf Heidi, hadde fått inntatt sin mat&drikke rasjoner, bar det ned igjen med rennbil til residence Abusland som var deltakernes innlosjering. På kvelden ble det bankett hvor dagens resultater og prestasjoner ble heftig diskutert og analysert.
Arrangøren viser stor interesse til gjentakelse også neste år., og da gjerne i enda større format. Dette gleder en triatlets hjerte, denne konkurransen, med sin sjarmerende arrangør og glimrende løypeprofil – vil uten tvil bli en skikkelig høydare de kommende årene. Både for undertegnede, men forhåpentligvis også for enda flere deltakere!
En stor takk rettes til Terje og Kirsten Abusland som viste sporty holdning og oppsiktsvekkende stor grad av profesjonalitet i deres første triathlonarrangement – dette må ut til masseneJ Takk også for kost & losji i anledning HEMT.
Jeg kommer igjen neste år om dere byr opp til ny triathlonfest!

2 kommentarer:

  1. Veldig bra skrevet om et arrangement som frister til gjentagelse med langt høyere deltakerantall. De fleste burde tørre å stille med treningsgrunnlget til undertegnede som Teddy så flott presenterte her.

    SvarSlett
  2. Enig wingman. Du står som et levende bevis på at viljekraft nesten er alt som skal til! Du gjorde en meget solid innsats, neste år knuser du din imidlertidige rekord...

    SvarSlett